Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια σημαντική στιγμή για την Ορθοδοξία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί πιστοί. Εκτός όμως από τη θρησκευτική σημασία της, η νηστεία έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Έτσι, μπορούμε να καθαρίσουμε το πνεύμα και την ψυχή μας για να προετοιμαστούμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι μεγάλες. Γι’ αυτό το λόγο, πέφτουμε σε διατροφικές παγίδες και δε λαμβάνουμε όλα τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε. Σ’ αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς θα διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Ποιες Είναι οι Επιταγές της Νηστείας;

Η νηστεία είναι μια περίοδος που μας ζητά να απέχουμε από διάφορες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο πρέπει να απέχουμε από όλα τα ζωικά παράγωγα. Αυτό σημαίνει ότι στη νηστεία δεν μπορούμε να καταναλώσουμε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Μάλιστα, υπάρχουν και συγκεκριμένες μέρες όπου θα πρέπει να νηστέψουμε ακόμα και από το ελαιόλαδο.

Όλοι αυτοί οι περιορισμοί μας οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Ωστόσο, συχνά δεν μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο άμυλο κι έτσι καταλήγουμε στο να βάζουμε βάρος. Εάν όμως κάνουμε συνειδητές επιλογές, θα έχουμε ένα ισορροπημένο τραπέζι καθημερινά που θα μας παρέχει όλα τα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Πώς θα Λάβεις τις Βιταμίνες και τα Ιχνοστοιχεία που Χρειάζεσαι;

Ο αποκλεισμός του κρέατος και των ψαριών από τη διατροφή, μας στερεί πολύτιμες πηγές διάφορων ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι, θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές πηγές αυτών των στοιχείων για την περίοδο της νηστείας. Παρακάτω, μαθαίνουμε ποιες τροφές θα πρέπει να εντάξουμε στο μενού μας για μια ισορροπημένη διατροφή.

#1 Πρωτεΐνη

Η νηστεία από όλα τα ζωικά παράγωγα κάνει την ανάγκη για πρόσληψη πρωτεΐνης από άλλες τροφές επιτακτική. Μερικές νηστίσιμες τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα όσπρια και η σόγια. Επιπλέον, μπορούμε να συνδυάσουμε τα όσπρια μαζί με σιτηρά, όπως με ρύζι.

#2 Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να φροντίσουμε να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας στη νηστεία. Τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι τα όσπρια, διάφορα φρούτα και λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Ωστόσο, αυτές οι τροφές μας δίνουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται το ίδιο αποδοτικά με τον αιμικό σίδηρο που υπάρχει στο κρέας. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με την αύξηση κατανάλωσης τροφών που περιέχουν βιταμίνη C.

#3 Ασβέστιο

Στην περίοδο της νηστείας, μπορούμε να συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ασβέστιο από διάφορες τροφές. Μερικές απ’ αυτές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και τα μύδια. Για την πιο αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D.

#4 Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Αυτή η βιταμίνη όμως υπάρχει κυρίως σε ζωικές τροφές. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψής της, ειδικά όταν κάνουμε μακροχρόνια νηστεία. Τα θαλασσινά είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12. Επιπλέον, φυτικά ροφήματα και νηστίσιμα τυριά, όπως τα προϊόντα της οικογένειας ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12.


Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη της διάρκεια της νηστείας.