Οφέλη νηστείας στον οργανισμό

Η νηστεία, τα οφέλη της οποίας στον οργανισμό είναι γνωστά από την αρχαιότητα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ορθόδοξης χριστιανικής ζωής. 15 Νοεμβρίου σήμερα και η δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας του έτους ξεκινάει. Είναι η νηστεία των Χριστουγέννων η οποία είναι γνωστή και ως Σαρανταήμερο ή μικρή Σαρακοστή. Αρχίζει 15 Νοεμβρίου και λήγει 24 Δεκεμβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούμε να κάνουμε διατροφικές επιλογές οι οποίες θα ωφελήσουν  τόσο την πνευματική, όσο και τη σωματική μας υγεία. Την πρώτη και την τελευταία ημέρα της νηστείας, όταν είναι καθημερινές, τηρείται ξηροφαγία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Μέχρι 17 Δεκεμβρίου επιτρέπεται το ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, και μετά τις 17 Δεκεμβρίου νηστεύουμε και το ψάρι. Σημειώνουμε ότι 21 Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, επιτρέπεται το ψάρι, ανεξαρτήτως της ημέρας που θα πέσει.

Τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό οφείλονται στις αλλαγές της διατροφής μας. Η αποχή από το κρέας και από τα γαλακτοκομικά μας ωθεί να υιοθετήσουμε διατροφικές επιλογές που θα κάνουν καλό στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, η νηστεία συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος,  στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα καθώς και στη συνολική θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Μείωση χοληστερίνης

Οι μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν νηστεία 180 μέρες τον χρόνο, έχουν ολική χοληστερόλη 12,5% χαμηλότερη και «κακή» (LDL) χοληστερόλη 20% χαμηλότερη απ’ ότι οι άνθρωποι που δεν νηστεύουν. Αυτό εξηγείται, καθώς η αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά μειώνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, τα οποία και  συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι τα «κακά»  λιπαρά οξέα. Αυτά είναι κυρίως ζωικής προέλευσης και απαντώνται στην πέτσα των κρεατικών, στα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο, τα αλλαντικά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νηστείας σημειώνεται αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, και αυτό βοηθά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από το βλεννογόνο του εντέρου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη κυκλοφορία αυτής στο αίμα.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Κατά τη διάρκεια της νηστείας η αποφυγή των επιβλαβών λιπαρών και των τοξινών που βρίσκονται κυρίως στο κρέας αποτοξινώνει τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της νηστείας ξεκουράζεται το συκώτι και διευκολύνεται η αποβολή των τοξινών μέσω αυτού. Παράλληλα διευκολύνεται και η καταστροφή των τοξινών μέσω του εντέρου και των νεφρών. Επιπρόσθετα, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και ανατροφοδοτείται το σώμα με θρεπτικά συστατικά.

Ανάπαυση του πεπτικού συστήματος

Οι τροφές που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας διασπώνται ευκολότερα. Η λειτουργία του εντέρου διενεργείται κανονικά, αλλά λιγότερο εντατικά. Επίσης οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές συμβάλλουν στην καλή και ομαλή λειτουργία του και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Μείωση του Γλυκαιμικού Δείκτη

Η μείωση του γλυκαιμικού δείκτη επιτυγχάνεται μέσω της πρόσληψης φυτικών ινών οι οποίες  σταθεροποιούν τα επίπεδα της γυκόζης στο αίμα.

Ανακεφαλαιώνοντας τα οφέλη της νηστείας, καταλήγουμε στο ότι η νηστεία αποτελεί καλή αφορμή για να ρυθμίσουμε τον οργανισμό μας. Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα παρέχουμε στο σώμα μας τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία που χρειάζεται και αυτό συντελεί στην τόνωση και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.