Υπάρχουν πολλοί τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος, η γη χρειάζεται την φροντίδα μας. Η 22η Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα της Γης, μια γιορτή της Γης αλλά και της ζωής που μας παρέχει. Εύκολα ξεχνιέται στα πολυάσχολα χρονοδιαγράμματά μας, αλλά χωρίς τον πλανήτη μας, δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε και να ευδοκιμήσουμε όπως κάνουμε σήμερα-δεν θα υπήρχαμε καν!

Αυτή η μέρα είναι επίσης μια σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης για ένα βιώσιμο μέλλον, το οποίο θα φροντίζει για το περιβάλλον αντί να το καταστρέφει προς όφελός μας. Οι άνθρωποι πρέπει να δείχνουν κάποια εκτίμηση προς τον πλανήτη προσπαθώντας να προστατέψει το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα μέσα σε αυτόν. Μέχρι τώρα δεν είχαμε μεγάλη επιτυχία σε αυτό, αλλά καθώς οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της ζημίας που προκάλεσε ήδη ο άνθρωπος, αλλαγές μπορούν και θα γίνουν.

Πως συμβάλλουν οι vegans στην προστασία του περιβάλλοντος

Ως vegans, συμβάλλουμε ήδη σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και βοηθούμε στη φροντίδα του περιβάλλοντός μας. Παρακάτω είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλουμε:

  • Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα vegan έχουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, έχει ανακαλυφθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά κρέας παράγουν διπλάσιες εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου από ότι οι vegans. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεις υπόψιν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Η ποσότητα νερού που απαιτείται για την τροφοδοσία ενός κρεατοφάγου είναι περίπου τριπλάσια από την ποσότητα που χρειάζεται ένας vegan. Σε έναν κόσμο που ευνοεί την κατανάλωση κρέατος, αυτό είναι ζήτημα. Σύντομα δεν θα υπάρχει αρκετό νερό στον κόσμο για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αυξανόμενου και απαιτητικού πληθυσμού, και αυτό επηρεάζει τα οικοσυστήματά μας.
  • Χρησιμοποιείται 50% λιγότερη γη για την καλλιέργεια vegan τροφίμων. Σε αντίθεση, η ζωική παραγωγή είναι η κύρια αιτία της αποψίλωσης. Η αποδάσωση γίνεται για να δημιουργήσει χώρο, είτε για το ζωικό κεφάλαιο είτε για τις καλλιέργειες που τους τροφοδοτούνται. Προς έκπληξη, το 91% της αποψίλωσης του Αμαζονίου είναι αποτέλεσμα από την βιομηχανίας των ζώων. Αυτό σημαίνει λιγότερα δέντρα και λιγότεροι οικότοποι για τα ζώα αυτού του κόσμου που μπορεί τελικά να οδηγηθούν στην εξαφάνιση.

Εάν θέλετε να κάνετε κάποιες μικρές διαφορές στην καθημερινή σας ζωή, η παρακάτω λίστα μπορεί να σας βοηθήσει:

Φυτέψτε ένα δέντρο

Ένα ακόμα δέντρο στον κόσμο είναι πάντα ένα ευχάριστο θέαμα και μπορεί να προσφέρει σπίτι σε έντομα, πουλιά και μικρά ζώα. Εάν δεν έχετε κήπο, μπορείτε να μεγαλώσετε λουλούδια σε γλάστρα παραθύρου που θα προσελκύσουν μέλισσες, επικονιαστές που παίζουν ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημά μας.

Μειώστε τα απόβλητα τροφίμων

Πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα απορριμμάτων από τα τρόφιμα που γεμίζουν την χωματερή. Είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα, διότι η αποσύνθεση τροφίμων παράγει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ένα αέριο θερμοκηπίου που είναι πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπροσθέτως, χρειάζονται περισσότερα εδάφη καθώς τα απόβλητα αυξάνονται. Για να διατηρήσετε τα απόβλητα των τροφίμων σας στο ελάχιστο, αγοράστε μόνο όσα χρειάζεστε, για να αποφύγετε την λήξη προϊόντων και να καταλήξουν άχρηστα.

Κομποστοποίηση-Λίπασμα

Η κομποστοποίηση είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε τα απόβλητα και να περιορίσετε τα τρόφιμα να καταλήγουν στη χωματερή. Πέραν αυτού, χρησιμοποιώντας το δικό σας βιολογικό λίπασμα είναι καλύτερο από το να βασίζεστε σε χημικά λιπάσματα, τα οποία διεισδύουν στο χώμα και μπορούν να εισέλθουν σε υδάτινα σώματα. Βοηθά επίσης να αναπτυχθούν περισσότερα φυτά και δέντρα, δημιουργώντας οικοτόπους και πρασινάδα που είναι πάντα επωφελής για το περιβάλλον.

Κόψτε το πλαστικό

Η ρύπανση από το πλαστικό αποτέλεσε ένα σημαντικό θέμα τα τελευταία χρόνια. Το πλαστικό αργεί πάρα πολύ να υποβαθμιστεί (αποσύνθεση) και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ωκεανούς, τις λίμνες, τα ποτάμια και τις παραλίες. Είναι εξαιρετικά επιβλαβές και συχνά θανατηφόρο σε πτηνά και στη θαλάσσια ζωή. Είναι επίσης επικίνδυνο για τη ζωή στη γη, καθώς μικρά ζώα μπορούν να πνιγούν ή να παγιδευτούν σε κομμάτια απορριφθέντος πλαστικού. Φυσικά, η τεράστια ποσότητα πλαστικού που πετάμε κάθε χρόνο φράζει τις χωματερές.

Μπορείτε να κάνετε πολλά βήματα προς τη μείωση του πλαστικού στη ζωή σας. Επενδύστε σε γυάλινα ή μεταλλικά καλαμάκια αντί για πλαστικά, αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα και σε μακροπρόθεσμη βάση! Πάρτε μια πάνινη τσάντα στα καταστήματα για τα ψώνια αντί για τις πλαστικές σακούλες. Επιλέξτε δοχεία τροφίμων κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά και πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του πλαστικού.

Είτε επιλέξετε να εφαρμόστε κάποια από τα παραπάνω είτε αποφασίσετε να ξεκινήσετε μόνο με ένα ή δύο, να είστε σίγουροι πως ο vegan τρόπος ζωής βοηθάει το περιβάλλον μαζικά!