Η άνοδος των vegans στα στατιστικά δείχνει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την αυστηρή χορτοφαγία. Το κίνημα του βιγκανισμού βιώνει αυτή την απρόσμενη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με τον Guardian, μερικοί από τους λόγους που οι vegans πολλαπλασιάζονται είναι η προσπάθεια βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής, η ανάπτυξη συνείδησης γύρω από την κλιματική αλλαγή, αλλά και το κίνημα κατά της βάρβαρης μεταχείρισης των ζώων στην βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία.

Vegan Market

Οι millennials αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της παγκόσμιας αυτής αλλαγής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αλλά το χορτοφαγικό κίνημα είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε γενιά. Όλοι, από διασημότητες, αθλητές, μέχρι και ολόκληρες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Google και χωρών τόσο μεγάλων όσο η Κίνα υποστηρίζουν το χορτοφαγικό κίνημα.

Η αγορά φρόντισε να αγκαλιάσει και η ίδια τους vegans, όπως και το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο. Στη Βρετανία, μεγάλες αλυσίδες όπως τα Marks & Spencer, τα Sainsbury’s και τα Tesco έχουν ήδη λανσάρει vegan κατηγορίες προϊόντων, τα εστιατόρια Wagamama και Pizza Hut διαθέτουν vegan μενού, ενώ η εταιρεία Guinness υιοθέτησε πρόσφατα vegan πρακτικές στην παραγωγή της, παρά το γεγονός ότι εδώ και 250 χρόνια, η ζύμωση της μπύρας χρησιμοποιούσε κύστες ψαριών.

Στο 0,8% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 80.000 άτομα, ανέρχονται οι ακόλουθοι της vegan διατροφής στην Ελλάδα, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι νεαροί, ηλικίας από 18 έως και 25 χρόνων, και παρόλο που ο βιγκανισμός στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό όσων τον προτιμούν, έστω αργά, αυξάνει.

Ταυτόχρονα αναπτύσσονται αμέτρητες startup εταιρείες γύρω από το βιγκανισμό, βιβλία συνταγών, κανάλια στο YouTube, hashtags στα social media και δημοφιλή events δοκιμής φαγητού, όπως το Vegan Life Festival. Η παραδοσιακή βιομηχανία τροφίμων μάλιστα προσπαθεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για βίγκαν προϊόντα.

Celebrities και βιγκανισμός

Έντονη είναι και η στροφή των celebrities στο βιγκανισμό, αφού διασημότητες όπως οι Ellie Goulding, Natalie Portman, Ariana Grande, Ellen DeGeneres, Liam Hemsworth είναι πιστοί στο κίνημα. Μάλιστα με σχετικές τους αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και φωτογραφίες τους από παπαράτσι όπου απολαμβάνουν vegan γεύματα, ασκούν τεράστια επιρροή στο ευρύ κοινό που σπεύδει να δοκιμάσει το βιγκανισμό έστω και για λίγες μέρες.

Ιστορία του βιγκανισμού

Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά ένα trend. Η ιστορία και η κουλτούρα των vegans αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε αφορούσε κυρίως δύο ομάδες του πληθυσμού, τους punks και τους hippies, οι οποίοι υιοθετούσαν αυτές τις διατροφικές συνήθειες ως μέρος του πολιτικού ακτιβισμού για τα δικαιώματα των ζώων. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν λίγες οι φορές που η πρακτική των vegans έπαιρνε βίαιες προεκτάσεις, όπως για παράδειγμα μέσω της ρίψης αντικειμένων και μπογιάς σε άτομα που φορούσαν γούνες κλπ. Οι vegans σήμερα, θεωρούν ότι με την υιοθέτηση του βιγκανισμού προσεγγίζουν την κουλτούρα του ακτιβισμού για τα δικαιώματα των ζώων με έναν ειρηνικό τρόπο, με «οικογενειακή προσέγγιση», που μπορεί να εμπνεύσει και περισσότερο κόσμο.

Στατιστικά στοιχεία για το βιγκανισμό

Τον Μάιο του 2016, η βρετανική οργάνωση Vegan Society ανέθεσε στην εταιρία Ipsos Mori τη διεξαγωγή μιας δημοσκόπησης ανάμεσα σε 10.000 άτομα, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Τότε διαπιστώθηκε ότι ο βρετανικός πληθυσμός των vegans είχε αυξηθεί από τους 150.000 στους 542.000 μέσα σε μια μόλις δεκαετία. Από αυτούς, το 63% ήταν γυναίκες, ενώ σχεδόν οι μισοί vegans βρίσκονταν στην ηλικιακή ομάδα των 15-34 ετών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι δύο χρόνια μετά τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης, ο αριθμός τους ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί.

Το φαινόμενο Cowspiracy

Ακόμη ένας καθοριστικός παράγοντας που έχει ευνοήσει τον πολλαπλασιασμό των vegans είναι τα σχετικά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται κυρίως από υπηρεσίες streaming όπως το Netflix, και αφορούν στην παρουσίαση ζητημάτων όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος από τη βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, οι επιπτώσεις του κρέατος στην υγεία του ανθρώπου και οι συνθήκες που επικρατούν σε φάρμες και σφαγεία.

Η μεγάλη επιτυχία σε αυτό το είδος ντοκιμαντέρ ήταν το “Cowspiracy” του 2014, το οποίο εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας, τη συμβολή της στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την αποψίλωση και την υπερβολική κατανάλωση νερού. Πρόκειται για μια ταινία σχετικά με την κλιματική κρίση, η οποία υποστηρίζει ότι η κτηνοτροφία και η παραγωγή γάλακτος είναι οι κρυμμένοι υπεύθυνοι για τον αργό θάνατο του πλανήτη.

Πλέον οι λόγοι για να αποφασίσει κανείς να γίνει βίγκαν είναι πολλοί. Είτε διανύετε περίοδο νηστείας, είτε έχετε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο προσφέρει προϊόντα απαλλαγμένα από ζωικά προϊόντα.