4 ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ

Με αφορμή το Vegan Life Festival Thessaloniki 2019 το παρακάτω άρθρο θα διευρύνει τα 4 οφέλη της αυστηρής χορτοφαγίας.

  1. Υγεία και διατροφή

Ιατροί μπόρεσαν να αναστρέψουν ακόμη και πολύ κακές περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, τροφοδοτώντας τους ασθενείς τους με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Είναι ευρέως αποδεκτό, ότι τα ζωικά προϊόντα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στις καρδιακές παθήσεις όσο και στον διαβήτη.

 

Η υγεία μας είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο στη ζωή μας. Μεγάλο κομμάτι της υγείας μας βρίσκεται στα χέρια μας! Πλέον αρκετοί οργανισμοί που αφορούν την υγεία δηλώνουν ότι είναι υγιές να τρώμε μια καλά σχεδιασμένη διατροφή vegan, σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Οι vegan τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, ακόμα και Αλτσχάιμερ.

 

Μια φυτική διατροφή είναι συχνά πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή και τη χειρουργική επέμβαση όταν πρόκειται για τέτοιες ασθένειες.

 

  1. Φυσική κατάσταση

Οι vegan είναι η μόνη ομάδα ανθρώπων που υπολογίζουν κατά μέσο όρο έναν φυσιολογικό και υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος. Όσο περισσότερα ζωικά προϊόντα καταναλώνουν οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ τους. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό!

 

Πρώτον, τα ζωικά προϊόντα δεν περιέχουν υδατάνθρακες και είναι αντιθέτως υψηλότερα σε λιπαρά. Επίσης, η συνολική πυκνότητα θερμίδων των ζωικών προϊόντων οδηγεί τους ανθρώπους στην υπερκατανάλωση, ενώ μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα πιάτα μας πατάτες και λαχανικά και να παραμείνουμε άπαχοι.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την απώλεια ενέργειας ή μυϊκής μάζας όταν αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην χώνεψη, καταναλώνοντας μεγάλο μέρος της ενέργειας σου, αφήνοντάς σε κουρασμένο. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας vegan δεν σε εμποδίζει στο να φτάσεις τους στόχους σου.

 

Ανεξαρτήτως με ποιο άθλημα ασχολείσαι και ανεξάρτητα από το επίπεδο που στοχεύεις, βρίσκεις την καλύτερη διατροφή και αφθονία πρωτεϊνών από μια εξ ολοκλήρου φυτικά βασισμένη διατροφή. Όλες οι φυτικές τροφές όπως το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο περιέχουν πρωτεΐνες και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

 

  1. Δοκίμασε φανταστικά νέα πιάτα

Είχες ποτέ μια νόστιμη σαλάτα κινόα ή μαύρο burger φασολιών ή ακόμα και Φλογέρες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ λευκό? Υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη φαγώσιμων φυτών στον κόσμο, εκ των οποίων έχουν εξημερωθεί και καλλιεργηθεί 150 με 200 είδη. Ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμη και τα μισά από  αυτά!

 

Κοιτάζοντας για νόστιμες νέες συνταγές διευρύνεις τον ορίζοντά σου, τις γεύσεις σου κι αυτό σου επιτρέπει να δημιουργήσεις νόστιμα και υγιεινά πιάτα που δεν θα σκεφτόσουν εξ αρχής.

 

  1. Ενίσχυσε τη διάθεση σου

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν φυτά τείνουν να έχουν πιο υγιεινή διάθεση, με λιγότερη ένταση, άγχος, κατάθλιψη, θυμό, εχθρότητα και κόπωση. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών στις φυτικές τροφές, ιδίως στα φρούτα και λαχανικά. Ειδικά όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη και πρωτεΐνες, αυτό μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογική ευεξία.

 

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα για να γίνεις vegan και πλέον είναι μια εύκολη επιλογή. Πολλά τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ είναι vegan, σαφώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυτικές επιλογές γάλακτος, τυριού, ψεύτικα κρέατα και πολλά άλλα. Συγκεκριμένα μπορείς να βρεις το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο σε 22 διαφορετικά σημεία πωλήσεων.

 

Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, όλο και περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν vegan επιλογές. Υπάρχουν τόσα πιάτα που μπορείτε να εκπλαγείτε. Δοκιμάστε τα λοιπόν!