Μετάβαση στη vegan διατροφή-βήμα βήμα

Η μετάβαση στη vegan διατροφή είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες οδηγούνται για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, σε μια vegan διατροφή. Αλλά ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν λάβει τη μεγάλη απόφαση  ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για θέματα χορτοφαγίας μέσω του διαδικτύου, επισκέπτονται vegan festivals, δοκιμάζουν νέες γεύσεις σε vegan εστιατόρια  και δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για μια διατροφή που θα βασίζεται κυρίως στις φυτικές τροφές.

Κάποιοι έκαναν τη μετάβαση στη vegan διατροφή σε μια νύχτα. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι χρειαζόμαστε χρόνο για να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες και να αποποιηθούμε παγιωμένες συμπεριφορές χρόνων. Μια γνωστή κινέζικη παροιμία λέει «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα». Χωρίς το πρώτο βήμα, δε θα υπάρξει καμία διαδρομή και κανένας στόχος δε θα επιτευχθεί. Έτσι, και η μετάβαση στη vegan διατροφή μπορεί να γίνει σταδιακά ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

«Δευτέρες χωρίς κρέας»

Πάμε για «Δευτέρες χωρίς κρέας»! “Meatless Monday” στα ελληνικά σημαίνει «Δευτέρα χωρίς κρέας». Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος κάθε Δεύτερα. Το κίνημα “Meatless Monday”, το οποίο απαντάται σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικό όνομα (όπως “Green Monday” ή “Meat Free Monday”) αποσκοπεί στην προστασία του πλανήτη αλλά και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της γης και είναι ένα πρώτο βήμα για την μετάβαση στη vegan διατροφή. Αν καταφέρεις να αποκλείσεις το κρέας για μια μέρα από τη διατροφή σου, είσαι σε καλό δρόμο. Το επόμενο βήμα, το οποίο είναι να αποκλείσεις τα γαλακτοκομικά, θα σου φανεί σίγουρα πιο εύκολο. Άλλωστε, το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο σου υπόσχεται ότι η απόλαυση και η γεύση του κίτρινου τυριού δε θα σου λείψουν καθόλου!

Δυο vegan κύρια γεύματα τη μέρα

Κατέκτησες τον πρώτο στόχο και οι vegan Δευτέρες έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου. Νιώθεις καλά με αυτό κι είναι ώρα να θέσεις μια επιπλέον πρόκληση στον εαυτό σου. Δοκίμασε να βάλεις στη διατροφή σου δυο vegan κύρια γεύματα τη μέρα και επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει παρασπονδίες μόνο στο βραδινό γεύμα. Παράλληλα,  προτείνουμε να καταγράφεις τα φαγητά που ήδη καταναλώνεις κι ανήκουν στη χορτοφαγική διατροφή. Θα εκπλαγείς όταν δεις πόσα πολλά χορτοφαγικά φαγητά υπάρχουν και πόσες επιλογές έχεις για vegan συνταγές.

Vegan βραδινό

To τελευταίο και ίσως πιο δύσκολο βήμα είναι να αρχίσεις να μειώνεις τις μέρες που δεν καταναλώνεις vegan βραδινό. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και μέσο κοινωνικοποίησης, θα χρειαστείς εναλλακτικές επιλογές.  Διάλεξε και μαγείρεψε vegan συνταγές που σου αρέσουν, αναζήτησε μαγαζιά και εστιατόρια που προσφέρουν vegan επιλογές και κάλεσε φίλους να δοκιμάσουν τα χορτοφαγικά σου φαγητά.

Ακόμη και η μικρή πρόοδος κατά τη μετάβαση στη vegan διατροφή είναι σημαντική. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να αγχωθείς και να αναλώνεσαι σε μη δημιουργικές σκέψεις. Χαλάρωσε και δες το σαν μια περιπέτεια, σαν ένα ταξίδι προσωπικής εξέλιξης το οποίο έχει τόση αξία όση κι ο προορισμός του.  Η μετάβαση στη vegan διατροφή και ο ενστερνισμός της vegan φιλοσοφίας είναι δυο δυναμικές διαδικασίες. Σύντομα, θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα. Το ίδιο το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί και θα αναζητά τροφές που το ευεργετούν. Κι εσύ θα κάνεις επιλογές καλές για σένα, για τα ζώα και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.