Η κολοκύθα είναι ένα φθινοπωρινό λαχανικό, το οποίο μπορεί να κάνει ιδιαίτερα όλα σου τα τραπέζια. Το έντονο πορτοκαλί της χρώμα τραβάει όλα τα βλέμματα, ενώ μικροί και μεγάλοι λατρεύουν τη γλυκιά της γεύση. Παράλληλα όμως, η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό ευεργετικό για τον οργανισμό, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα β-καροτένιου, στο οποίο όχι μόνο οφείλει το χρώμα της, αλλά και τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επίσης, το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε κάλιο αλλά και ασβέστιο. Ταυτόχρονα, στην κολοκύθα θα βρεις μια πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, C, E, B6 και B2. Όπως καταλαβαίνεις, και αυτό το λαχανικό θα γίνει ένα όπλο αντιμετώπισης των ιώσεων που βασανίζουν όλους μας τον χειμώνα.

Το καλύτερο όμως σχετικά με την κολοκύθα, είναι ότι αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, ενώ έχει και ελάχιστες θερμίδες. Αν προσέχεις τη διατροφή σου τότε προτίμησε αυτό το λαχανικό. Ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξεις τη γεύση του σε ένα πιάτο λαχταριστό, είναι να συνδυάσεις την κολοκύθα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ κίτρινο.

Σε συνεργασία με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, Δρ. Μάνο Δημητρούλη, σου έχουμε ετοιμάσει ένα πιάτο ελαφρύ, πεντανόστιμο αλλά και διαιτητικό. Η ΕβΛΟΓΗΜΕΝΗ γεμιστή κολοκύθα θα σε βάλει σε πειρασμό, στον οποίον όμως μπορείς να ενδώσεις χωρίς τύψεις.

 

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΗ γεμιστή κολοκύθα

από τον Μάνο Δημητρούλη Msc

Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Master Αθλητικής Διατροφής

Yλικά για 2 μερίδες:

1 μικρή κολοκύθα

100gr. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο ψιλοκομμένο

½ κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού (προαιρετικά)

λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι

αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ανοίγουμε μια κολοκύθα κόβοντας το ένα μέρος ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν καπάκι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τη μέση, σκεπάζουμε την κολοκύθα με το καπάκι της με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αφαιρούμε από το φούρνο, σκαλίζουμε το εσωτερικό της κολοκύθας με ένα μαχαιράκι και προσθέτουμε στη φωλιά και το εσωτερικό από το καπάκι. Ρίχνουμε το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ, τη σκόνη κρεμμυδιού, λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ξαναβάζουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο.

Αφαιρούμε από το φούρνο, γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι και πιπέρι και την καταναλώνουμε ζεστή.

Καλή όρεξη!

 

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (½ συνταγής)

Ενέργεια: 245 kcal

Υδατάνθρακες: 15.9 gr

Πρωτεΐνη: 9.1 gr

Λιπαρά: 17.1 gr

Κορεσμένα λιπαρά: 6.8 gr

Φυτικές Ίνες: 4gr

 

Οι πιο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΕΣ γεύσεις του χειμώνα σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις. Εσύ θα αντισταθείς;