Τι μπορεί να καταναλώσει ένας vegan

Πλέον είναι πολύ συνηθισμένο να συναντήσεις ανθρώπους που είναι χορτοφάγοι ή vegan. Αν σκέφτεσαι κι εσύ να μειώσεις το κρέας από την διατροφή σου ή ακόμα και να το βγάλεις εντελώς από αυτήν, τότε μπορεί να προβληματίζεσαι για το ποιες τροφές θα καλύψουν το κενό. Μην ανησυχείς όμως, καθώς υπάρχουν τροφές που είναι κατάλληλες ακόμα και για vegan, ενώ παράλληλα είναι και γευστικές. Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ λευκό ή κίτρινο είναι μια ιδανική επιλογή για την περίπτωση που αποφασίσεις να βγάλεις τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά από το τραπέζι σου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ χορτοφάγων και vegan, καθώς και ποιες τροφές επιτρέπονται σε μια vegan διατροφή.

Vegan ή Χορτοφάγος – Ποια είναι η Διαφορά τους

Για να αποφασίσεις ποια διατροφή είναι καλύτερη για σένα, θα πρέπει να καταλάβεις ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ vegan και χορτοφάγων.

Από τη μία πλευρά, οι vegan δεν καταναλώνουν καμία τροφή που περιλαμβάνει κρέας, ζωικά παράγωγα, αυγά, θαλασσινά αλλά και επεξεργασμένες τροφές που μπορεί να προέρχονται από ζώα. Ακόμα, ορισμένοι vegan απέχουν και από ορισμένα είδη ζάχαρης, μιας και για την λεύκανσή τους χρησιμοποιείται άνθρακας από κόκκαλο.

Από την άλλη πλευρά, οι χορτοφάγοι έχουν περισσότερες επιλογές στο μενού τους. Γενικά, όμως, χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

  • Χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά, αλλά συνεχίζουν να τρώνε αυγά.
  • Χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια και αυγά, αλλά συνεχίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, αλλά συνεχίζουν να τρώνε ψάρια.
  • Ημί-χορτοφάγοι, οι οποίοι διατηρούν μια χορτοφαγική δίαιτα για το μεγαλύτερο διάστημα και καταναλώνουν λίγο κρέας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ποιες Τροφές Προτιμάει Ένας Vegan

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η διατροφή ενός vegan είναι πιο απαιτητική απ’ ότι αυτή ενός χορτοφάγου. Αν λοιπόν, πιστεύεις ότι το μενού ενός vegan είναι κατάλληλο για σένα, σου έχουμε μαζέψει μερικές από τις πιο βασικές τροφές που μπορείς να καταναλώσεις.

Φυτικό Γάλα

Σε αυτό το κομμάτι έχεις πολλές επιλογές στη διάθεσή σου. Πλέον μπορείς να βρεις γάλα καρύδας, αμυγδάλου και σόγιας.

Όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι για την vegan διατροφή, μιας και είναι αυτά που θα σου παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεσαι. Τα όσπρια είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία θα σου καλύψει το διατροφικό κενό που θα σου προκαλέσει η απουσία του κρέατος και του ψαριού.

Φρούτα και Λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Είναι από τις κατηγορίες των τροφίμων που θα πρέπει να έχεις πάντα στο τραπέζι σου.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα καλό σνακ για κάθε vegan, μιας και είναι γευστικοί και χορταστικοί. Παράλληλα, είναι μια καλή πηγή για Ω3, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό.

Φυτικό Τυρί

Αν σε προβληματίζει η απουσία των γαλακτοκομικών προϊόντων, σου έχουμε καλά νέα! Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ λευκό και κίτρινο είναι ένα φυτικό προϊόν που θα προσθέσει γεύση σε κάθε πιάτο που θα ετοιμάσεις. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κι έτσι θα σου δώσει ό,τι χρειάζεσαι στη διατροφή σου.

Σιρόπι Αγαύης

Η απουσία ζάχαρης δεν πρέπει να σε φοβίζει. Υπάρχουν πολλά γλυκαντικά που μπορείς να δοκιμάσεις, αλλά ένα από τα καλύτερα είναι το σιρόπι αγαύης.

 

Η vegan διατροφή είναι απαιτητική. Παρόλα αυτά, με το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Δοκίμασέ το και θα αλλάξεις συνήθειες!