Η εξέλιξη του vegan “τυριού”, μη γαλακτοκομικό προϊόν, ήταν ραγδαία τα τελευταία 30 χρόνια. Σε πολλά σουπερμάρκετ υπάρχουν τμήματα ειδικά για μη ζωικά προϊόντα με πολλές επιλογές στο τμήμα των τυροκομικών εκ των οποίων δεν λείπει το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο και λευκό.

Η αρχή του vegan «τυριού»

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ακριβή προέλευση του vegan «τυριού». Όταν τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα άρχισαν να χτυπούν την αγορά τη δεκαετία του ’80, ήρθε με σκεπτικισμό. Η γεύση αυτών των «τυριών» δεν συμβάδισαν με την εμπειρία των γαλακτοκομικών τυριών, δεν θεωρήθηκαν τόσο καλά και έχοντας γεύση και υφή από κερί, κιμωλία, ακόμα και από πλαστικό.

Ένα άλλο μειονέκτημα που είχαν τότε τα μη γαλακτοκομικά «τυριά» ήταν πως η πλειοψηφία περιείχε καζεΐνη. Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη στο γάλα που προέρχεται από ζώα, οπότε δεν είναι κατάλληλη για τους vegans.

What were vegans to do?

Υπήρχε το τυρόπηγμα σόγιας, κοινώς γνωστό ως tofu. Το tofu ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά ευπροσάρμοστο φαγητό. Η παραγωγή με το tofu είναι εύκολη, αλλά όταν αναπαράγει το τυρί γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν είναι τόσο λεία στην υφή. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις αλλεργίες σόγιας.

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια για να διακρίνεις σημαντική μετατόπιση της παραγωγής σε ποικιλία, όγκο και γεύση.

Η αγορά του Vegan «τυριού» σήμερα

Καθώς ο βιγκανισμός γίνεται τάση, περισσότερα προϊόντα και βιβλία μαγειρικής για να προωθηθεί ένας τρόπος ζωής χωρίς ζωικά προϊόντα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά. Λαμβάνοντας ένα προβάδισμα από τα καταστήματα φυσικών και βιολογικών τροφίμων, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συμπεριλαμβάνουν μη γαλακτοκομικά τυριά με πολλές ποικιλίες βάσης (π.χ. καρυδέλαιο), υφής και γεύσης.

Η πρόοδος στα τρόφιμα έχει οδηγήσει σε εμπορικά και χειροποίητα vegan «τυριά» που γίνονται για οικιακή χρήση αλλά και υπηρεσία εστίασης. Σημαντικός λόγος που έχει αυξηθεί η ζήτηση για τα vegan «τυριά» είναι η δυσανεξία στη λακτόζη από την οποία πάσχουν πολλοί. Επιπλέον, η ζήτηση έχει ενθαρρύνει την τελειοποίηση ως προς την γεύση και την υφή των vegan «τυριών», όπως έχει επιμεληθεί το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο και λευκό.

 Φυτικό «τυρί»

Πάνω από 25 χρόνια, οι επιλογές ήταν περιορισμένες και δεν ήταν πολύ καλές. Τώρα τα vegan «τυριά» μπορούν να παρασκευαστούν από σόγια/tofu, ρύζι, καρύδια, καρύδες, ταπιόκα, ακόμα και πατάτες. Μπορεί να είναι ακατέργαστα ή επεξεργασμένα.

Είναι πιο εύκολα διαθέσιμο στα καταστήματα. Από τα σουπερμάρκετ μέχρι τα vegan εστιατόρια, η ποικιλία στα vegan «τυριά» δίνει επιλογές στους καταναλωτές για δημιουργικές γεύσεις και συνταγές.

 

Σήμερα τα πρότυπα και οι προσδοκίες είναι υψηλές, καθώς η ποιότητα του vegan «τυριού έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών και το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο έχει φροντίσει να είναι άριστο στην ποιότητα του απογειώνοντας κάθε συνταγή.

Τι άλλο μπορεί κανείς να περιμένει από το φυτικό «τυρί»? Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι τα εξής:

  • Η ζήτηση για τα ζωικά προϊόντα μειώνεται
  • Η πρόσβαση στα μη γαλακτοκομικά προϊόντα μεγαλώνει
  • Τα μελλοντικά τυριά θα χρειαστούν να υπερβούν την γεύση και την υφή
  • Ο πήχης έχει ανέβει

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο

Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ απαντά στις νέες διατροφικές τάσεις vegan που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που ακολουθεί τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Υπέροχες ιδέες και συνταγές μπορείτε να βρείτε εδώ.