Η βιταμίνη Β12, είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια της ζωής και συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού όσο και στον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Συγκεκριμένα, η σημασία της βιταμίνης Β12 αφορά την συμβολή της στην παραγωγή των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων, στην παραγωγή μορίων DNA και RNA, καθώς και στη σύνθεση πρωτεϊνών. Παράλληλα βοηθάει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Πηγές της Βιταμίνης Β12

Πρόκειται για μία βιταμίνη που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να την παράξει από μόνος του. Η μόνη πηγή της βιταμίνης Β12 αυτής, είναι η τροφή. Ως φυσική πηγή της είναι το κρέας, το γάλα, το αυγό, τα ψάρια και κυρίως ο σολομός. Παράλληλα υπάρχει ένα πλήθος προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 μεταξύ των οποίων τα 100% φυτικά, μη γαλακτοκομικά προϊόντα του ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο.

Ποιοι Κινδυνεύουν από την έλλειψη της

Όπως καταλαβαίνεις άτομα που δεν περιλαμβάνουν αυτές τις τροφές στην καθημερινή τους διατροφή, μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Άνθρωποι που ακολουθούν μια πολύ αυστηρή δίαιτα, όπως οι νηστεύοντες και οι Vegans, πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές αυτής της βιταμίνης.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί που μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη της βιταμίνης Β12. Άνθρωποι μετά από χειρουργική επέμβαση στο έντερο είναι πιθανό να εμφανίσουν έλλειψή της. Ακόμα, φάρμακα όπως η μετφορμίνη που χορηγείται στους διαβητικούς και τα αντιόξινα που καταπολεμούν τις καούρες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12. Τέλος, η προχωρημένη ηλικία μπορεί να συμβάλλει στην έλλειψή της από τον οργανισμό.

Αν είσαι χορτοφάγος, καλό θα ήταν να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12, όπως είναι τα αυγά, τα τυριά, το γιαούρτι. Επίσης, τροφές εμπλουτισμένες με Β12 όπως είναι τέτοιου τύπου δημητριακά ή γάλα φυτικής προέλευσης, καθώς και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ εμπλουτισμένο σε Β12.

Αν πάλι είσαι vegan θα δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στα εμπλουτισμένα με Β12 τρόφιμα, όπως είναι το φυτικό γάλα, τα δημητριακά και φυσικά το κίτρινο και λευκό ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο.

Διαβάζουμε ετικέτες τροφίμων και αναζητούμε αυτά που αναγράφουν πως είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12.