Τι να προσέχεις στις ετικέτες των προϊόντων

Όταν πηγαίνεις για ψώνια, σίγουρα αναρωτιέσαι ποια προϊόντα είναι καλύτερα για εσένα και την οικογένειά σου. Ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα είναι δύσκολο να βρεις με ποιο κριτήριο να διαλέξεις κάποιο από αυτά. Σε αυτό το πρόβλημα, μπορείς να βοηθηθείς πολύ αν μάθεις τα μυστικά που κρύβουν οι ετικέτες των προϊόντων. Έτσι, σαν καταναλωτής μπορείς να παίρνεις τις σωστές και υγιεινές αποφάσεις. Ειδικά, αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις μια vegan διατροφή, τότε οι πληροφορίες της ετικέτας των προϊόντων θα σε βοηθήσει να αποφύγεις κάθε ζωικό παράγωγο.

 

Συστατικά του Προϊόντος

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο πάνω στην ετικέτα, είναι τα συστατικά του προϊόντος, μιας και αυτά θα σου φανερώσουν τελικά το πόσο κατάλληλο είναι για τον οργανισμό σου. Να θυμάσαι πως τα συστατικά αναγράφονται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στο προϊόν, ξεκινώντας από αυτό με την μεγαλύτερη.

Έτσι, από τα συστατικά μπορείς να καταλάβεις την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ζάχαρη και λιπαρά. Στα συστατικά επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται με bold έντονη γραφή, εάν το προϊόν έχει κάποια αλλεργιογόνα συστατικά, πράγμα πολύ σημαντικό αν έχεις κάποια αλλεργία ή δυσανεξία στη λακτόζη ή την γλουτένη.

Διατροφικά Στοιχεία

Τα διατροφικά στοιχεία σε ενημερώνουν για όλα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στο προϊόν, όπως οι θερμίδες, τα λιπαρά, οι βιταμίνες και τα λοιπά ιχνοστοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι θερμίδες αναγράφονται στην ετικέτα ως “ενέργεια” και μετρώνται σε Kcal. Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται η διατροφική δήλωση στα 100gr ή ανά μερίδα. Τα λιπαρά χωρίζονται σε κορεσμένα και ακόρεστα και θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγεις τα κορεσμένα λιπαρά. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θα δεις ενδείξεις για τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, το νάτριο, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τις βιταμίνες. Σημαντικό να συμβουλεύεσαι τον διατροφολόγο ή γιατρό σου, σε περίπτωση που έχεις αμφιβολίες για την καταλληλότητα της κατανάλωσης.

Συντηρητικά και τα Υπόλοιπα “Ε”

Ανάμεσα στα συστατικά των προϊόντων, θα παρατηρήσεις και διάφορα κωδικοποιημένα που ξεκινούν με το γράμμα “Ε”. Αυτά δεν πρέπει να σε τρομάζουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανόνες για την αναγραφή τους, ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι αντιοξειδωτικά, γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Ποσότητα

Η ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει σαφώς το καθαρό βάρος του προϊόντος. Έτσι, θα δεις στα υγρά να αναγράφεται το βάρος σε λίτρα, ενώ στα στερεά προϊόντα θα το βρεις σε γραμμάρια.

Προέλευση

Αν θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο για τα προϊόντα που καταναλώνεις, θα πρέπει να ελέγχεις πάντα την τοποθεσία προέλευσής τους. Βέβαια, αυτή είναι μια πληροφορία που δεν θα την βρεις σε όλα τα προϊόντα. Παρόλα αυτά, σε προϊόντα όπως κρέατα, φρούτα και λαχανικά, θα δεις να αναγράφεται η χώρα και η τοποθεσία προέλευσης.

Βιολογικά Προϊόντα

Η σήμανση ενός προϊόντος ως βιολογικού καθορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι, ένα προϊόν αναγράφει ότι είναι 100% οργανικό, στην περίπτωση που περιέχει 100% βιολογικά συστατικά. Το προϊόν που αναγράφεται ως βιολογικό, περιλαμβάνει τουλάχιστον 95% βιολογικά συστατικά. Τέλος, τα προϊόντα που έχουν σήμανση “φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά” περιέχουν 70% βιολογικά συστατικά.

Ημερομηνία Λήξης

Η ημερομηνία λήξης αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία το προϊόν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Θα παρατηρήσεις να αναγράφεται το «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από..» ώστε να ενημερωθείς για την συγκεκριμένη ημερομηνία και να φροντίσεις να έχεις καταναλώσει το προϊόν μέχρι τότε.

 

Από τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνεις, μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα σχετικά με την παραγωγή και διατροφική τους αξία. Την επόμενη φορά που δεν θα ξέρεις ποιο προϊόν να επιλέξεις, θυμήσου να συγκρίνεις τις ετικέτες τους.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών-πολιτών, ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές και να μην πέφτουν στις παγίδες της παραπλάνησης και της αισχροκέρδειας.