Σε ποιες τροφές υπάρχει κρυμμένο αλάτι

Έχεις ακούσει πολλές φορές ότι η μεγάλη ποσότητα αλατιού δε σου κάνει καλό, πράγμα το οποίο είναι αλήθεια. Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Πέρα από αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, γίνεται η αιτία για κατακράτηση υγρών, συμβάλλει στην παχυσαρκία και την οστεοπόρωση. Όπως αντιλαμβάνεσαι, οι επιπτώσεις αυτές είναι σοβαρές για την υγεία σου και για το λόγο αυτό, θα ήταν καλό να μειώσεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

Δυστυχώς, η μείωση του αλατιού από την διατροφή σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα τρόφιμα που καταναλώνεις καθημερινά είναι η μεγαλύτερη πηγή του. Πολλά από αυτά μάλιστα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα αλατιού, είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Ακόμα και να είσαι χορτοφάγος ή vegan, σίγουρα καταναλώνεις ορισμένα τέτοια προϊόντα.  Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές κρύβουν το περισσότερο αλάτι, ώστε να τις καταναλώνεις με φειδώ.

 

01. Αρτοπαρασκευάσματα

Το ψωμί είναι μία από τις τροφές που καταναλώνεις καθημερινά. Είναι τόσο συνηθισμένο μάλιστα που μπορεί να αποτελέσει μέρος περισσότερων από ένα γεύμα μέσα στη μέρα σου. Παρόλα αυτά, αν και στη γεύση δεν είναι αλμυρό, έχει αλάτι. Αν σου αρέσει το ψωμί και δεν μένεις μόνο στη μια φέτα θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Βέβαια διαφορετικά είδη ψωμιού έχουν και διαφορετική περιεκτικότητα αλατιού οπότε προτίμησε ένα με μικρή περιεκτικότητα.

Τα αρτοπαρασκευάσματα όμως δεν σταματούν μόνο στο ψωμί. Υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι είναι και τα κριτσίνια, τα αλμυρά μπατόν σαλέ όπως και τα γλυκά ψωμάκια ή ακόμα και τα κέικ.

02. Δημητριακά

Το πιο συνηθισμένο και αγαπητό πρωινό, είναι φυσικά τα δημητριακά. Αυτή η συνήθεια ενδεχομένως να μην είναι η πιο υγιεινή επιλογή, μιας και αποτελεί πηγή τόσο ζάχαρης όσο και αλατιού. Ακόμα και τα δημητριακά που έχουν σοκολάτα και είναι γλυκά, συνεχίζουν να περιέχουν το ίδιο ποσοστό αλατιού. Έτσι την επόμενη φορά που θα θέλεις να αγοράσεις ένα κουτί δημητριακά, θυμήσου να ελέγξεις τις ετικέτες ώστε να βρεις αυτό με το λιγότερο αλάτι.

03. Κονσέρβες

Τα κονβερβοποιημένα φαγητά χρειάζονται το αλάτι για να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κονσέρβες είναι υπεύθυνες για κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού. Αν επιλέξεις προϊόντα που διατηρούνται σε άλμη, θυμήσου να ξεπλύνεις πρώτα το περιεχόμενο ώστε να φύγει το πολύ αλάτι. Γενικά όμως, καλό είναι να αντικαταστήσεις τις κονσέρβες όποτε μπορείς με φρέσκα προϊόντα.

04. Τυρί

Υπάρχουν διάφορα είδη τυριού και όλα έχουν διάφορα επίπεδα αλατιού. Τα σκληρά τυριά όμως, είναι στις πρώτες θέσεις της περιεκτικότητας σε αλάτι. Αν προσπαθείς να μειώσεις αυτό το στοιχείο από τη διατροφή σου επίλεξε πιο ελαφριά τυριά, όπως το ανθότυρο.

 

Το αλάτι σε μεγάλες δόσεις είναι επικίνδυνο. Ο ιδανικός τρόπος να το αποφύγεις, είναι να μαγειρεύεις μόνος σου τα γεύματά σου ώστε να περιορίσεις την ποσότητα που βάζεις. Δοκίμασε συνταγές με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο για ένα απολαυστικό και γευστικό ταξίδι!