Διαλείπουσα νηστεία με φυτική διατροφή

Η διαλείπουσα νηστεία έχει ενθουσιάσει γρήγορα τον τομέα της υγείας τόσο ως ερευνητικό ενδιαφέρον όσο και ως τάση απώλειας βάρους. Ωστόσο, η ιδέα της νηστείας απέχει πολύ από μια νέα ιδέα. Η νηστεία έχει μια παλιά και μοναδική ιστορία. Πολιτισμοί από όλο τον κόσμο έχουν νηστέψει για διάφορους λόγους. Από τις θρησκευτικές, πνευματικές και πολιτιστικές τελετουργίες μέχρι και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και της ιατρικής έρευνας, η αποχή από την κατανάλωση τροφίμων έχει βαθιές και ποικίλες ρίζες. Ενώ μπορεί να υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι και λόγοι για να νηστέψεις, οι πιο πρόσφατοι επικεντρώνονται στα οφέλη του σώματος.

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν νέα δεδομένα σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της νηστείας. Η διαλείπουσα νηστεία, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη φυτική διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι βελτιστοποιεί και ενισχύει τις λειτουργίες του σώματος, από την αύξηση της ενέργειας έως τη διαχείριση του υγιούς βάρους έως τη διανοητική σαφήνεια. Υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος για να νηστέψεις. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο.

Η ορολογία της διαλείπουσας νηστείας

Η νηστεία είναι η «πρόθυμη αποχή ή μείωση κάποιων τροφίμων ή ποτών, ή και τα δυο για μια χρονική περίοδο.» Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες νηστείας αναλόγως για το λόγο αποχής από όλα τα τρόφιμα και υγρά. Η νηστεία ονομάζεται εκούσια αποχή από τροφή. Κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους. Η διαλείπουσα νηστεία περιλαμβάνει εναλλασσόμενους κύκλους νηστείας και κανονικής διατροφής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να εφαρμόσετε τη διαλείπουσα νηστεία, οι οποίες χωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα σε επιμέρους χρονικές περιόδους πρόσληψης τροφής και νηστείας. Η πιο δημοφιλής μορφή διαλείπουσας νηστείας είναι γνωστή ως μέθοδος 16/8. Επί της ουσίας, είστε σε κατάσταση νηστείας για 16 ώρες κάθε μέρα, και θα περιορίζετε το φαγητό σας σε ένα διατροφικό παράθυρο 8 ωρών.

Τα πλεονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας

Τα οφέλη της νηστείας επιτυγχάνονται μόνο όταν η νηστεία εκτελείται με υγιή και ασφαλή τρόπο. Υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αλλά και από στόμα σε στόμα.  Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν αντικαθιστά την υγιεινή διατροφή και τις συνηθισμένες συνήθειες άσκησης. Η νηστεία δεν δίνει το πράσινο φως στη λαιμαργία.

Υγιής απώλεια βάρους

Όλοι αναζητούν τον ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο για να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά. Η δημοτικότητα της διαλείπουσας νηστείας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της γρήγορης απώλειας και διατήρησης του βάρους. Η νηστεία βοηθάει τον έλεγχο της πείνας και τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Μεγαλώνεις όμορφα

Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τη σχέση μεταξύ διαλείπουσας νηστείας και μακροζωίας, υπήρξαν μερικές αξιοσημείωτες ανακαλύψεις.

Η έρευνα για το θέμα αυτό βρίσκεται εδώ και χρόνια στο έργο. Στη δεκαετία του ’30, ο διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Cornell, Clive McCay, ανακάλυψε ότι «οι αρουραίοι που υποβάλλονταν σε αυστηρή καθημερινή δίαιτα από μικρή ηλικία ζούσαν περισσότερο και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο και άλλες ασθένειες καθώς γηράσκονταν». Από τότε έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες στη σχέση μεταξύ της νηστείας και της αυτοφαγίας, η διαδικασία που προάγει τον κυτταρικό θάνατο και την αναγέννηση. Η αυτοφαγία έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια περιόδων της διαλείπουσας νηστείας, γεγονός που καθιστά δυνατό τον καθαρισμό και την  ανανέωση των υπολειμμάτων DNA και των βιολογικών αποβλήτων.

Αν και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τη γήρανση με χάρη.

Ενισχυμένη αντοχή

Η διαλείπουσα νηστεία έχει συνδεθεί με την ενισχυμένη φυσική αντοχή λόγω ενός μορίου που ονομάζεται γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι μόρια που αποθηκεύουν τη γλυκόζη, η οποία είναι μια βασική ένωση από ζάχαρη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και άλλα συστήματα.

Ένας εξειδικευμένος ερευνητής και ειδικός στο θέμα, ο Δρ. Rhonda Patrick έχει πρωτοπορήσει σε νέα έρευνα, συνδέοντας το γλυκογόνο, την ενέργεια και την διαλείπουσα νηστεία. Οι αποθήκες γλυκογόνου χρειάζονται περίπου 10-12 ώρες για να εξαντληθούν, οπότε τα λιπαρά οξέα απελευθερώνονται από τους ιστούς. Αυτά τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε κετόνες, υδατοδιαλυτά μόρια που παράγονται στο ήπαρ, τα οποία μεταφέρονται στους ιστούς και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ενέργεια. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Δρ Patrick, «έχει νόημα ότι η κατανάλωση μέσα σε ένα παράθυρο εννέα ωρών και η νηστεία για 15 ώρες όλη τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις αντοχής».

Συνοψίζοντας, η διαλείπουσα νηστεία έχει πολλά οφέλη όταν γίνεται σωστά. Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο είναι μια τροφή με φυτικά λιπαρά που μπορεί να συμβάλει στη διατροφή της διαλείπουσας νηστείας.